Go to Top
  Bel ons direct: +31 (0)546 - 67 10 31 

Cameraconus/videoconus

CameraConus

Bodem in Beeld
Met de nieuwste technologie is het nu mogelijk om met een CameraConus live foto- en filmopnames te maken van de bodemstructuur. Hiermee worden alle overgangen van de verschillende bodemlagen realistisch en gedetailleerd in beeld gebracht.  Bijvoorbeeld klei, zand, veen, water en mogelijk ook verontreinigingen in de bodem. De beelden kunnen direct bekeken worden tijdens de sondering/boring.  Vervolgens worden de foto- en filmbeelden vastgelegd op usb-stick en kunnen later via de computer worden bekeken.

(Resolutie van het onderstaande filmpje is erg laag ivm uploaden)

 

Hoe wordt het uitgevoerd?

Net zoals een gewone sondering wordt deze gemaakt met een sondeerapparaat. Er wordt een metalen punt met ingebouwde camera in de grond gedrukt. Op deze manier kan er een uiterst nauwkeurig beeld worden gegeven van de bodemsamenstelling en bodemopbouw. Er kunnen dieptes bereikt worden van maximaal 40 tot circa 50 meter.

Inzetbaarheid

De CameraConus is op alle terreinen inzetbaar:
* op normaal terrein: standaard sondeerwagen
* op slecht begaanbaar terrein: sondeerrups of de sondeertracktruck
* in kleine ruimtes: met het minisondeerapparaat
* op het spoor: met een spoorsondeervoertuig
* op het water: met het sondeerponton

Aanleiding
In 2012 heeft Hoogveld Sonderingen de vraag gekregen van collega MOS Grondmechanica of het mogelijk is om camerabeelden te maken van de bodem. Een unieke uitdaging voor Hoogveld Sonderingen.

kopje in zand

Ontwikkeling

Deze CameraConus is ontwikkeld door Hoogveld Sonderingen, samen met Geopoint Systems BV, Mos Grondmechanica en een bedrijf dat gespecialiseerd is in lenzen voor bijzondere toepassingen. Tijdens het afgelopen jaar is deze conus uitgebreid getest om te kijken welke lenzen de beste resultaten leveren, rekening houdend met de diverse omstandigheden, zoals waterdruk en verschillende bodemlagen. Met als doel het realiseren van optimale beelden.

 

 3a

Unieke combinatie
Het is nu gelukt om hoogwaardige kwaliteit beeldmateriaal te leveren van de bodem. Deze techniek kan ingezet worden naast de traditionele sonderingen, waarbij geotechnische eigenschappen van de bodem worden gemeten. Deze combinatie van de geotechnische parameters én de beeldweergave in foto en film, is een unieke ontwikkeling in de sondeerwereld.

SAM_0007