Go to Top
  Bel ons direct: +31 (0)546 - 67 10 31 

Hellingmeter inclinometer

 

INCLINOMETER / HELLINGMETER

Algemeen

Onze inclinometer / hellingmeter wordt gebruikt bij horizontale deformatiemetingen bij o.a. het boren van tunnels, ontgravingen, ophogingen en aan damwanden. Horizontale deformaties kunnen leiden tot schade aan wegen, leidingen en belendende gebouwen en het doel is deze deformaties in een vroeg stadium te constateren zodat mogelijke schade kan worden voorkomen.

Werkwijze

Voorafgaande aan de hellingmetingen wordt een hellingmeetbuis in een nagenoeg verticaal boorgat geplaatst. De hellingmeetbuis is voorzien van speciale groeven voor de geleiding van de inclinometer. Tijdens een meting wordt de inclinometer vanaf de onderkant van de buis in stappen van minimaal een halve meter naar boven getrokken. Hierbij wordt de helling van de buis in twee richtingen ten opzichte van de verticaal gemeten.

De hellingmetingen worden per meting omgerekend naar de horizontale afwijking van de buis. Door sommatie van de metingen wordt de totale afwijking van de buis ten opzichte van de verticaal bepaald. Als referentiepunt wordt meestal de onderkant van de buis, geplaatst in een stabiele laag, gebruikt. De horizontale deformatie van de buis wordt bepaald door de verschillen tussen de nulmeting en de daaropvolgende metingen te berekenen.

 

Meettechniek

De inclinometer bestaat uit een buisvormig lichaam van 660mm met een diameter van 25,4 mm, waarin twee nauwkeurige versnellingsopnemers zijn aangebracht. Voor een goede constante geleiding in de hellingmeterbuis is de inclinometer aan de boven- en onderzijde voorzien van nauwkeurige gelagerde geleidewieltjes. De inclinometer is voorzien van een kabel voor de doorgifte van de signalen naar de inclinologger en de registratie van de diepte.

Specificaties :

Sensor

Meetbereik                ± 25 º
Resolutie                    0,01 º
Lineariteit                  0,1 %
Nauwkeurigheid      ±1 mm /2 m
Wielbasis                    0,5 m
Casing diameter      50 tot 90 mm
Gewicht                      4,75 kg

 

Inclinologger
Geheugen                   10000 metingen
Dataformaat              CSV